Current Affairs with PT – 17 July 2018 – all Competitive Exams - Videos

48
112

Current Affairs with PT is your solution for all current affairs learning needs. Enjoy 🙂

Visit the parent site http://CA.PTeducation.com for full post, including QUIZ and PDF downloads. You will find all our posts on that site itself.

All the best – Kar ke dikhayenge 🙂

source

48 COMMENTS

  1. PRABODHAN MASTERCOURSE :
    https://prabodhan.pteducation.com/product/prabodhan-master-course/
    . . .
    RESULTS SHARING PAGE : https://pteducation.com/results.html
    TESTIMONIALS PAGE : http://ca.pteducation.com/p/testimonials.html
    . . .
    (1) Current Affairs with PT is your solution for all current affairs learning needs.
    (2) Visit the parent site http://CA.PTeducation.com for full list of posts, including QUIZ and PDF downloads. You will find all our posts on that site itself.
    (3) Today's post is here :
    http://ca.pteducation.com/2018/07/Current-Affairs-with-PT-All-Competitive-Exams-17-July-2018.html
    (4) All news clips here :
    http://ca.pteducation.com/p/allnews.html
    . . .
    Our gift is ready for you. Go to – https://PowerOfApti.PTeducation.com – Enroll, Register, and start using! All the best!
    . . .
    All the best – Kar ke dikhayenge :))

  2. ,the general data pro resolution, by European Union, said that privacy for all individuals with EU
    GDPR aims primarily to give control to citizen and resident over their personal data,
    Under protection directive 95/46/EC

  3. Date:17/07/2018
    Q1. What exactly is the concept of Net Neutrality and how does it benefit common users/citizen of the Internet? [02:57]
    Q2. What exactly is the Justice B.N. Srikrishna Committee on data and user rights? [04:29]
    Q3. Which important panels has Justice B.N. Srikrishna headed? [04:55]
    Q4. Helsinki is the capital of which country? [10:58]
    Q5. What was the Reykjavík Summit U.S. President Ronald Reagan and USSR General Secretary Mikhail Gorbachev? [14:13]
    Q6. Explain the gist of the Trump-Putin summit, July 2018? [15:52]
    Q7. Who is the Energy Minister of India? [18:16]
    Q8. What is the relation between Mega-Watt and Giga-Watt? [18:50]
    Q9. How relevant and useful would the New program to train 10 lakh young students every year and making it a mandatory requirement for entry into Defence, Paramilitary and Police be? [26:09]
    Q10. What is a concept of dedicated freight corridors (DFC)? Why do we need them? What is the latest status report? [35:19]
    Q11. What are the latest techniques being used to combat Anti-biotic Resistant Bacteria? [35:31]
    Q12. What are Green bonds and Masala bonds? [36:55]
    Q13. Distinguish Horizontal devolution from Vertical devolution in the work of the Finance commission of India? [41:56]
    Q14. What exactly is the role and responsibility of Finance commission of India and under which Article of the constitution of India is it constituted? [42:32]
    Q15. What is the basic structure of the IMF and what is the role and responsibilities of IMF in today’s world? Who is the CEO of IMF? [45:55]

  4. Prnam sir mai sunil jharkhand se hun sir mujhe pdf print out krwane me dikat ho rahi jb mai print krwata hun to bahoot chote chote akshar me aati h jo mujhe padhne me dikat hoti h ….please provide all current papper in pdf form……

  5. With increasing population our country is not collecting enough tax which creates burden on government to spend more taxpayers money. We need two child policy or higher percentage of tax to GDP. Only a corrupt free government can bring revolution in India else be satisfied with whatever is happening.
    #BitterButTRUE.

  6. Thank you sir mera IAS PRE HO GYA HE QUALIFY;(FIRST ATTEMPT ME) AAPKI KRIPA SE…… BUT SIR MERA IS BAR MAINS NI HO PAYEGA; BECAUSE I DON'T HAVE ENOUGH RESOURCES TO QUALIFY IT THIS TIME….BUT ANYWAY……AND THANK YOU SO MUCH SIR….FOR PRE. EXAM AND YOUR continuous HELP…..AAPKE CHARNO ME PRANAM

  7. Maine kal jugnoo book ki thi to muje pahele call aya ki payment aap kis me karoge? Maine cash me kaha to usne ride accept ki .jab maine reason puchha to usne bataya ki jab aap online payment karte ho to muje 2 din baad paise milte he .log 10-10 rupe bhi online pay karte he .aur kahi bar mere pas gas purane ki liye bhi paise nahi hote he .isliye.

  8. correct me in case some answers are wrong

    Q3. Which important panels has Justice B.N. Srikrishna headed?
    Ans- In 1993, he headed the Srikrishna Commision, to inquiry into the riots that took place in 1992-93. In 2002 he was been appointed as the judge in supreme court and currently leading commission for data privacy laws in India. He also headed sixth central pay commission panel, committee for separate telangana.

    Q4. Helsinki is the capital of which country?
    Ans- Capital of Finland.
    Q5. What was the Reykjavík Summit U.S. President Ronald Reagan and USSR General Secretary Mikhail Gorbachev?
    Ans- The summit took place and discussion on Denuclearization went high but high the result came out as the signature on treaty IRNF(Intermediate Range Nuclear Forces Treaty) according to which elimination of medium and short range missiles
    .
    Q6. Explain the gist of the Trump-Putin summit, July 2018?
    Ans- It was a way of Trump clearing his image out of the election that was said to be interfered by Putin. The way I get this after reading/watching his and putin speech live that trump is trying to show its diplomatic image to the world that he can improve the relation with is biggest enemy. And Putin is going with the wind and trying to make most out of it.

    Q7. Who is the Energy Minister of India?
    Ans- RK Singh

    Q8. What is the relation between Mega-Watt and Giga-Watt?
    Ans- 1 giga watt is equal to 1000 mega watt.

    Q9. How relevant and useful would the New program to train 10 lakh young students every year and making it a mandatory requirement for entry into Defence, Paramilitary and Police be?
    Ans- If you see the similar but not so effective programmes like NCC as it gives youth the training in many senses but fails to give a Moto/Mission. They are doing it with different name just to make it more exuberant for students and country. I think the programme if implemented as it is proposed can be a great asset for India. And Arm forces are required in every areas either they are in sense of army, para military or Police. If Kids are already going through a disciplined programme it atleast guarantee the perfect mindset will be built for them and its not mandate to join any arm foces. So the interested ones will come out and give their best, this will not only give them employment chances as well as the better mindset/psychological aspect of the aspirants can be checked and recorded for further evaluation at the time of hiring. (So some time bodily fit but psychologically unfit persons gets their place in the arm forces and damage can be done there.

    Q10. What is a concept of dedicated freight corridors (DFC)? Why do we need them? What is the latest status report?
    Ans- Concept of DFCs are to have a separate railway line for the freight purpose. As the most normal cause to reduce the time that is caused because of both passenger and freight trains run on single line.
    a) Faster speed and GPS tracked trains will be equipped for these freight coridors.
    b) As they are electrical fuel based locomotive with 12,000 HP the highest in the world.
    c) They will help to reduce the pollution as they will replace those freight engine with diesel fuel based.
    d) And obviously as the electric fuel are used, trains are big than the freight prices will be low. These corridor will make a big place for india in export.

    For latest report as the Western DFC’s Atheli – Phulera as been tested with speed of 1000KPH and the rest to dadri(UP) will be completed till 15th Aug.

    Q11. What are the latest techniques being used to combat Anti-biotic Resistant Bacteria?
    Ans-

    Q12. What are Green bonds and Masala bonds?
    Ans- Bonds that generate finance for environment/Ecologoy central projects are called green bonds. While the masala bonds were introduced in rupee as a denominator. Unlike other bonds Masala bonds was not a dollar bond. This is raised to be used in infrastructure works/development.

    Q13. Distinguish Horizontal devolution from Vertical devolution in the work of the Finance commission of India?
    Ans- Distribution of net proceeds b/w center and states is called vertical devlolution (which is 42% to the center and rest to the states) while the distribution of the incentive among states is called horizontal devolution.
    Q14. What exactly is the role and responsibility of Finance commission of India and under which Article of the constitution of India is it constituted?
    Ans- The Finance commission was constituted under the article 280 of the Indian Constitution by the president of India in 1951.As the major function of the finance commission is to distribute the net proceeds of the total taxes b/w center and states. And among states. The finance commission give its recommendations to the president about how much funds will be needed by the municipal and panchayats needing for supplementing their resources.
    Q15. What is the basic structure of the IMF and what is the role and responsibilities of IMF in today’s world? Who is the CEO of IMF?
    Ans- IMF simply is International organization which does the following three things.
    a) Surveillance of the economic growth over its member countries.
    b) Makes fiscal policy and also provide technical assistance, training and policy advice to its members through capacity building programme.
    c) Last the lending of money, IMF see if the member country is seeking loans is going through under economic distress than it loans the money by the pool of the money contributed through the member countries.

    Christine Lagarde the CEO of the IMF.

    Q16. Stockholm syndrome?
    Ans- When kidnapee built some kind of emotional attachment with kidnaper while the friends and others look like enemy to him/her. Its called the Stockholm syndrome.

  9. Its really great experience learning with you sir. Its my keen request to you to please upload a video on sensex ,nifty and stock market details if possible.Hoping for positive response.

  10. Respected Sr, I am a ncc cadet,
    Ncc give us a great plate form to join any defence services, but unfortunately from 1 years ago,many Ncc official says that, the opportunity which Ncc gives us like, join republic day camp, or other national camp for showing our ability #maybe ended some year after #
    This is very unfortunate ,bcoz govt of india, not really happy to finance ncc,

  11. sir ,i appreciate your effort ,but in night time how one can sell newspaper please churn memory ,it would be something else i believe or may be you in early morning , i did not in any way doubt your intention ,you are compassionate we duly imbibe such value thankyou ( just want to let you know how alert we are while listening you.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here