Current Affairs with PT – 31 July 2018 – all Competitive Exams - Videos

26
115

Current Affairs with PT is your solution for all current affairs learning needs. Enjoy 🙂

Visit the parent site http://CA.PTeducation.com for full post, including QUIZ and PDF downloads. You will find all our posts on that site itself.

All the best – Kar ke dikhayenge 🙂

source

26 COMMENTS

  1. PRABODHAN MASTERCOURSE :
    https://prabodhan.pteducation.com/product/prabodhan-master-course/
    . . .
    RESULTS SHARING PAGE : https://pteducation.com/results.html
    TESTIMONIALS PAGE : http://ca.pteducation.com/p/testimonials.html
    . . .
    (1) Current Affairs with PT is your solution for all current affairs learning needs.
    (2) Visit the parent site http://CA.PTeducation.com for full list of posts, including QUIZ and PDF downloads. You will find all our posts on that site itself.
    (3) Today's post is here :
    http://ca.pteducation.com/2018/07/Current-Affairs-with-PT-All-Competitive-Exams-31-July-2018.html
    (4) All news clips here :
    http://ca.pteducation.com/p/allnews.html
    . . .
    Our gift is ready for you. Go to – https://PowerOfApti.PTeducation.com – Enroll, Register, and start using! All the best!
    . . .
    All the best – Kar ke dikhayenge :))

  2. Date: 31/07/2018
    Q1. Explain the entire history of the National Register of Citizens-India with a special focus on Assam? [20:52]
    Q2. Why is the NRC Assam a big political issue in India now? [21:06]
    Q3. It is said that the world was built by Immigrants. How true is that? [21:16]
    Q4. The global slavery index puts the number of slaves at the maximum level in India. What are the new tricks that agents are using to push people illegally into US and other places? [21:31]
    Q5. What is H1B visa and why is US rejecting many more H1B visa application from India? [21:50]
    Q6. How are drug prices in India and US corelated? [22:01]
    Q7. What is the strategic significance of Indo-Pacific? [22:08]
    Q8. What exactly is CRISPR gene editing technology? [29:45]
    Q9. What is the basic lacuna in the Indian e-commerce FDI policy which all big companies have exploited till date? [29:54]
    Q10. What is the pink bollworm crisis in cotton farming in Maharashtra? [30:03]
    Q11. What is the mystery surrounding the disappearance of the MH370 Malaysian Airline plane? [37:41]
    Q12. Why exactly is the ground water in India getting contaminated with poisonous heavy metals? [37:48]
    Q13. What is the significance of India earning the STA-1 tag? [37:55]

  3. आदरणीय सर मैं pt एप्पलीकेशन का इंतजार बहुत बेसब्री से कर रहा हु
    आपका सभी ca का वीडियो देखना प्रारंभ कर चुका हूं और धीरे धीरे मेरे आदत में ये शुमार होता जा रहा है
    बहुत ही बढ़िया लगता है आपका विश्लेषण

  4. Sir i am Rehman from Pakistan and I watch your vids regularly and i've a lot to learn. There is one problem. I am urdu and punjabi speaking guy. I face difficulties when u use hindi words.

  5. Sir I have a suggestion… independence week celebrate karenge through CA with pt …. like ek Bharat Shreshtha Bharat ….. where ll share regional localised traditions with each other through testimonials …. what you think sir …

  6. Ca ke sath prasno ko jo aap likhavate he sir vo bhot hi a6e he eski puri not hamne bnai he and i hop that ki vo muje upsc ki prilim and mains me kam ane vali he thenks sir thenkyu very much aap nahi jante ki ye mere liye kitna imp he thenks onence agen.

  7. Answers from the session
    Q1. Explain the entire history of the National Register of Citizens-India with a special focus on Assam?
    Ans- Simple history started in 1951 its started with the jangadna(Population counting) at village level every single citizen to be included in Physical registers. During the War for the formation of new nation bengladesh(which was east Pakistan then) many immigrants passed through the border and migrated in Aasam in large number. But the migration didn’t stop even after the treaty signed b/w bengladesh and India. Local group of aasam AASU(all aasam student Union) showed concern about this to Indira Gandhi and in 1980 passed a bill in parliament Illegal Migrants Determination by Tribunal Act. The agitation took place in aasam by group AASU and AASGP and 1985 Aasam accord get signed(among central gov, state gov and AASU and AASGP). And Any migrant after march 1976 made illegal. In 2013 supreme court took this case and said to form a refresh NRC for the aasam area only as per growing migrants their and agitations.

    Q2. Why is the NRC Assam a big political issue in India now?
    Ans- Even if it is done with right intention or not this is going to be fall in the basket of political issue, after the BJP brought citizenship bill that says minority hindu immigrant can be made valid here is made the issue a political flair. If the current government will be able to handle this issue correctly this will be another milestone for them to be made public in 15th Aug and somewhere in the heart all the opposition are fearing that. Even the Mamta Banerjee, whose state is on fire all the time says it the issue of voter bank where in her own state there were many seats which went unchallenged in election.

    Q3. It is said that the world was built by Immigrants. How true is that?
    Ans- It is totally true, As per the science study our(homosepience) origin took place somewhere in Africa, from there we went to another places and migrated different places as per commodity. Later in ancient, medium history many intruders, kings, dictators went to different parts and ruled them for several years. So it is simple we belong to several heplo groups from which we are connected.

    Q4. The global slavery index puts the number of slaves at the maximum level in India. What are the new tricks that agents are using to push people illegally into US and other places?
    Ans- Asylum, I an immigrant benefit that allows a foreigner to remain in the US indefinitely if he/she is facing prosecution in their own countries for any of these case race, religion, nationality, membership in a particular social group , political opinion.
    Now how agents are pushing people in US illegally by making them file asylum in US and make them believe to not to meet the person from Indian embassy who come to resolve their concern. And this way they are pushing the people over there.

    Q5. What is H1B visa and why is US rejecting many more H1B visa application from India?
    Ans- H1B visa is provided to the foreigners by the company which they need to for technical/theoretical work over there. Large number of H1B visa holders in US are from India which make the trump/America concern about the unemployed person from the America. Trump pushing Tech giants in US to increase the hiring % for Americans and to make it happen fast they are making it hard Indian citizens to get H1B visa by asking for RFE(Request for Evidence).

    Q6. How are drug prices in India and US corelated?
    Ans- According to Trump’s administration, India’s NPPA(National Pharmaceutical Price Authority) has put price control on medicines specially which are essentials. This way pharma Industries are making less margin in India but as it is a great market they are tend to go with the flow. However the margin of their profit is fulfilled by putting price hike in US.

    Q7. What is the strategic significance of Indo-Pacific?
    Ans- Indo-Pacific make India US’s favorable in Asia Pacific region, China’s increasing approach near indian ocean to invest in major ports and making strategic and defense pressure on India will loose upnow, How ever US announces the STA 1 status to India. Strategic Trade Authorisation

    Q8. What exactly is CRISPR gene editing technology?
    Ans- Its is gene editing technology which tend to manipulate human DNA by slicing the infected part and using crispr perfectly replacing it with new one.

    Q9. What is the basic lacuna in the Indian e-commerce FDI policy which all big companies have exploited till date?
    Ans- e- marketplace is simply the place to allow retailers to sell. But how they big giants like Amazon, flipkart taking its advantage is making subsidiary companies and selling through them in great discount which sets off the major retailers out of the competition. The Foreign Direct Investment they are enjoying is the way they are flourishing so much over last 3-4 years. The Foreign entities like Walmart have seen potential in this approach and acquired major stocks in flipkart.

    Q10. What is the pink bollworm crisis in cotton farming in Maharashtra?
    Ans- Its an insect that feed himself the seeds of the cotton while it is not grown fully, this way the lint of the cotton never grow completely. Which makes it vulnerable.

    Q11. What is the mystery surrounding the disappearance of the MH370 Malaysian Airline plane?
    Ans- Mystery to MH370 is unknown to all of us, as new report bring nothing new and conclusive to the table.

    Q12. Why exactly is the ground water in India getting contaminated with poisonous heavy metals?
    Ans- Pollution, which directly and indirectly can pollute the ground water. From the dumping of wastage, industrial garbage and reverse boring of Industries which directly caused harmful effects on drinking water.

    Q13. What is the significance of India earning the STA-1 tag?
    Ans- With STA-1 Tag India will be possible to make purchase of more advanced technologies from America.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here