Current Affairs with PT – 27 & 26 July 2018 – all Competitive Exams - Videos

49
128

Current Affairs with PT is your solution for all current affairs learning needs. Enjoy 🙂

Visit the parent site http://CA.PTeducation.com for full post, including QUIZ and PDF downloads. You will find all our posts on that site itself.

All the best – Kar ke dikhayenge 🙂

source

49 COMMENTS

  1. PRABODHAN MASTERCOURSE :
    https://prabodhan.pteducation.com/product/prabodhan-master-course/
    . . .
    RESULTS SHARING PAGE : https://pteducation.com/results.html
    TESTIMONIALS PAGE : http://ca.pteducation.com/p/testimonials.html
    . . .
    (1) Current Affairs with PT is your solution for all current affairs learning needs.
    (2) Visit the parent site http://CA.PTeducation.com for full list of posts, including QUIZ and PDF downloads. You will find all our posts on that site itself.
    (3) Today's post is here :
    http://ca.pteducation.com/2018/07/Current-Affairs-with-PT-All-Competitive-Exams-27&26-July-2018.html
    (4) All news clips here :
    http://ca.pteducation.com/p/allnews.html
    . . .
    Our gift is ready for you. Go to – https://PowerOfApti.PTeducation.com – Enroll, Register, and start using! All the best!
    . . .
    All the best – Kar ke dikhayenge :))

  2. Date: 27/07/2018
    Q1. Explain in brief the political structure of Pakistan? [08:00]
    Q2. What will be the immediate economic compulsion of the new government in Pakistan? [08:17]
    Q3. What is the concept of the UNESCO World Heritage Sites? How many such sites are in India? [11:08]
    Q4. What is the concept of the Taj Trapezium Zone (TTZ)? [12:35]
    Q5. What do you mean by the cartelization of market? Is OPEC a cartel? Is cement industry in India a cartel? [16:24]
    Q6. What is the structure of RBI’s Monitory Policy Committee? How do they target inflation? [19:51]
    Q7. What exactly is the complete story of CAATSA and S-400 Triumph purchase of India? [25:24]
    Q8. What is the concept of 4th Industrial Revolution? [34:01]
    Q9. What are the various provisions of the Constitution of India that come into play in the sabarimala controversy 2018? [36:31]
    Q10. What exactly is the problem with the increasing carbon dioxide in marine ecosystems on planet Earth? [47:07]
    Q11. What is the final solution to the reservation issue in India (in context of economic growth)? [47:19]
    Q12. What are the top-level statistics for the NREGA programme in India? [47:28]
    Q13. How is the US sanction on Iran changing India’s oil purchase profile? [51:32]
    Q14. Explain the whole philosophy and concept of National Anti-profiteering Authority under GST? [53:57]

  3. गुरु पूर्णिमा के पावन दिन में आचार्य जी को नमन
    Q1) 4th industrial revolution:- 21वी सदी के दूसरे दसक में आज, भौतिक, जैविक और डिजिटल प्रौद्योगिकी का सम्मिलन ही 4th industrial revolution की शुरुआत है। और आज हम इस revolution की शैश्विक अवस्था मे है

  4. गुरु ब्रह्मा गुरु विष्णु
    गुरु देवो महेश्वरा
    गुरु साक्षात् परम ब्रह्मा
    तस्मै श्री गुरवे नमः

  5. sandeep sir
    the question asked by Mr ranjit yadav is definitely of a great concern ,but my point (i may sound wrong) is that it may be a good tool for the people of introvert nature and it might be possible that in future by seeing the comments and likes on the videos etc made by anyone help those people to overcome their fear of audience.(just taking the whole thing in a positive sense, note:-i have never used any of these applications ever).
    thank you

  6. Sir aap ka program Hum puri family ke saath Milke Raat Ko 10 baje Dekhte Hain. but aap apni background mein thodi si brightness ko kam Kare jisse TV par dekhna asaan ho jaye, mobile par toh Yeh bahut achha lagta hai but TV 35 se zada der dekhane par eyes par pressure padata hai 🙏

  7. Thank you sir for such wonderful session.We got to learn a lot and plus your way of teaching never leads to boredom.Your mimicry and singing is like the cherry on the cake.
    Hats off to u!
    Keep educating us!

  8. Answers for the sessions in simple language.
    Q1. Explain in brief the political structure of Pakistan?
    Ans- To be said, Pakistan is a multiparty democracy where the election took place in national and provincial assemblies. But in real the Pakistani politics is backed up by army and they are found the main center of the politics.
    Q2. What will be the immediate economic compulsion of the new government in Pakistan?
    Ans- First biggest concern which will be needing attention of newly elected government is CAD and debt to be covered. Totally $10 billion is required to clear this debt and keep the Pakistani economy float. After America froze its $1.3 billion aid to army now Pakistan is left with only China, which is funding China for CPEC(China Pakistan Economy Corridor). While their rupee is drowning at inflation rate of around 7% this is leading Pakistan to worst economic position around world. Privatization of their steel mills can lead to better production and some better exports can be done to improve economy.
    Q3. What is the concept of the UNESCO World Heritage Sites? How many such sites are in India?
    Ans- UNESCO seeks to encourage the identification, protection and preservation of natural and cultural heritage around the world which are unique in any sense for humanity. They can be old unique monuments or they can be forests reserved for special species etc.
    Q4. What is the concept of the Taj Trapezium Zone (TTZ)?
    Ans- Taj Trapezium Zone is an area of about 10,400 sq km. spread over the districts of Agra, Firozabad, Mathura, Hathras and Etah in UP and Bharatpur district of Rajasthan. This TTZ is area in which supreme court ordered to control and ban polluting industries to operate.
    Q5. What do you mean by the cartelization of market? Is OPEC a cartel? Is cement industry in India a cartel?
    Ans- Cartel is group of companies/ nations which produce a common good which has high consumption in market, they come together and set a market price for the good which make sure that everyone gets maximum sure amount of profit. As they do it by analyzing the current market situation thus it make it difficult for a new company to survive in the market.
    Yes OPEC is the biggest cartel of cruide oil producer nations and the set/increase/decrease the pricing to make sure the profit keep coming and making production controlled. The same way cement industry is also got cartelization as several cement makers come together and put the price tag that guaranties profit for them and minimum competition.
    Q6. What is the structure of RBI’s Monitory Policy Committee? How do they target inflation?
    Ans- The RBI’s Monitory Policy Committee is comprised with 6 members, half of which are RBI’s officials where the other half is nominated by central. In a year 4 times at least, the meeting is done by RBI, in which they discuss and decide if there is any need to change the repo/reverse rate/MSF rates. The main chairperson is the governor of the RBI. In case of a tie between members ruling government has cast vote to do that final decision.

    Q7. What exactly is the complete story of CAATSA and S-400 Triumph purchase of India?
    Ans- Countering america’s adversaries through sanction act (CAATSA), an act issued by American congress that says any nation which do defense and other trade related participations with Iran, North Korea and Russia, America will put his sanctions on them. S-400 Triumf which is the most prestigious deal for our army to strengthen them. Nato calls it SA-21 Growler- the most dangerous operationally deployed modern long range surface to air missile(MLRSAM). Capable of detecting and destroying any aircraft, Unmanned Air Vehicle (UAV). Its can be operated by mobile from a remote location and can be deployed within 5 minutes.
    Q8. What is the concept of 4th Industrial Revolution?
    Ans- After the 3rd Industrial revolution i.e. the digital revolution running toward digital from analog, the great changes took place and the big foundation has been laid out for the growth. Now the as industries are evolving from just digital to digital + artificial Intelligence. This is somehow getting us in the era of 4th Industrial Revolution. Although it is not just about artificial Intelligence, along with that there are several fields where the industries are growing faster like bio-technologies, nano- technology, AI, Internet of Things, 3D printing, Autonomous transport, robots etc.
    Q9. What are the various provisions of the Constitution of India that come into play in the Sabarimala controversy 2018?
    Ans- As per the article from the Newspaper,
    Article 15 and Article 25(2) which enforces courts/government to act against any religious practice of discrimination against Women. Article 15 (social equality), 17(abolition of untouchability).
    Article 25,26,27,28 under which right to freedom of religion came according to this the opposition lawyer can ask for religious denomination.
    Q10. What exactly is the problem with the increasing carbon dioxide in marine ecosystems on planet Earth?
    Ans- Increasing level of co2 is effecting the breathing sense of fishes and other under water creatures as they use the under water molecules to sense the food, prey and the way of direction. And with increasing level of co2 they are becoming neutral toward these sensations. In almost 100 years they will loose their sensibilities if the co2 raises with the same rate.
    Q11. What is the final solution to the reservation issue in India (in context of economic growth)?
    Ans- Enough employment is what we need, how it can be generated by making India a manufacture country, New industries to manufacture goods and services which will led into new employment and lots of place will be there to be filled with unemployed persons.
    Q12. What are the top-level statistics for the NREGA programme in India?
    Ans- NREGA’s execution slowly went down except from 2015-2016 when it was on its highest percentage(10%). As government has indulged it into other various development and health insurance scheme the budget allocated to NREGA is about .32 of total GDP.
    Q13. How is the US sanction on Iran changing India’s oil purchase profile?
    Ans- This is seems to be little fearful situation as many importers of crude oil took off their deal with Iran. India might be expecting tariff waver on the oil trade too like one got in trumf deal.
    Q14. Explain the whole philosophy and concept of National Anti-profiteering Authority under GST?
    Ans- The main and sole purpose of Anti-profiteering Authority under GST regime is to make sure that customers are getting the benefits of tax reducts/relief.

  9. President of Iran – Hassan Rouhani
    Commander-in-chief of Military of Iran – Ali Khamenei
    PM of Israel – Benjamin Netanyahu
    President of Syria – Bashar al-Assad
    PM of Iraq – Haider al-Abadi
    Yemen Conflict – The fight between two groups for forming government with the help of supporters and allies nation of party(=Civil War).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here